zondag 9 augustus 2015

Pavlova met rode vruchten

Gisteren hebben we een kleinschalig verjaardagsfeestje gegeven voor onze 2-jarige zoon.
Enkel mijn ouders, mijn zus en ons gezin waren aanwezig. Maar ik kon het toch niet laten om een overvloed aan eten te voorzien.
Het begon met twee desserts: een ijsje en pavlova met rode vruchten.

Het recept van deze pavlova is zo eenvoudig dat iedereen dit kan maken.
De koek bestaat uit meringue, daarin komt een laag slagroom met daar boven op rood fruit. Je kan kiezen tussen vers of diepvries rood fruit. Aangezien ik vers rood fruit vaak te duur vind, kies ik voor diepvries rood fruit.

Benodigdheden voor 8 kleine taartjes

Voor de meringue:
  • 2 eiwitten
  • 125 gram bloemsuiker of heel fijne suiker
  • een mespuntje vanillepoeder
  • een halve eetlepel maïzena
  • een spuitzak met spuitmondje

Voor de slagroom:
  • 200 ml vette opklopbare room
  • 1,5 eetlepels bloemsuiker of heel fijne suiker
  • een mespuntje vanillepoeder

250 gr rood fruit: diepvries of vers


Werkwijze

Een paar uur vooraf

Als je diepvries fruit gebruikt kan je dit best al een paar uur op voorhand laten ontdooien in de koelkast. Ik leg hiervoor een blaadje keukenpapier op een groot bord en spreid het fruit uit. Diepvriesfruit dat in de microgolfoven ontdooit, wordt meestal een papje, dus voor dit recept beter niet doen.

Meringue maken (dit kan gerust de dag voordien): 
Scheidt de eiwitten van de dooiers. Ik doe dit altijd in een klein potje met een keukenhulpje om eieren te scheiden. Als het scheiden gelukt is, gaat het eiwit in de kom van de keukenrobot, als het niet gelukt is neem ik een proper potje en probeer ik met een ander ei opnieuw. Weeg het eiwit want volgens Piet Huysentruyt moet de hoeveelheid suiker het dubbel zijn van het gewicht van het eiwit. Dit is ongeveer 125 gram, maar het kan ook meer of minder zijn.
Klop het eiwit tot het wit begint te kleuren. Voeg dan lepel per lepel de suiker toe.
Voeg het vanillepoeder toe.
Als het eiwit voldoende geklopt is voeg je een halve eetlepel maïzena toe om het laatste vocht uit de meringue op te slorpen.
Teken op bakpapier evenveel cirkels als je taartjes wil. Ik had 8 cirkels van zo'n 8 cm diameter.
Doe de meringue in een spuitzak met een ronde spuitmond, het maakt niet uit of het gewoon rond of gekarteld is. Hoe groter de opening, hoe minder taartjes je kan spuiten want dan worden ze dikker. Mijn spuitmond was 12 mm.
Spuit de meringue eerst op de cirkel en vul daarna de cirkel op met steeds kleiner wordende cirkels. Spuit daarna bovenop de buitenste cirkel zodat je een potje hebt. Kleine gaatjes zijn geen probleem aangezien de meringue nog een beetje uitzet tijdens het bakken. Als er nog meringue over is kan je kleine toefjes maken waarmee je de taartjes kan afwerken.

Meringues vlak voor ze de oven in gaan


Bak de taartjes een uur op 120 °C met de ovendeur op een kier. Hiervoor kan je een houten lepel tussen de deur steken. Meringue wordt eigenlijk niet gebakken, maar eerder gedroogd, vandaar dat de damp moet kunnen ontsnappen.
Laat de meringues na het bakken eerst afkoelen in de oven met de deur open en leg ze nadien op een bakrooster om verder af te koelen en te drogen.

Gebakken meringues aan het afkoelen in de oven


Als je de meringue nog even wil bewaren, steek ze dan zeker niet in een afgesloten doos, hierdoor zullen ze niet meer krokant zijn. Je kan ze best op een taart- of ovenrooster laten liggen en afdekken met een propere keukenhanddoek. 

Vlak vóór het serveren

Maak de slagroom:
Giet de room in de kom van de keukenrobot, voeg de suiker en het vanillepoeder toe. Meng eerst zachtjes en klop dan steeds sneller. Let er wel op, zeker met een keukenrobot, dat je de room niet te ver opklopt.
Schep de slagroom met een lepel op de meringues.
Schep het ontdooide of het verse fruit op de slagroom.

Eet smakelijk!



Voor deze taart verdubbelde ik de bovenstaande hoeveelheden



*** Deze blog bevat mogelijk partnerlinks. ***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten